Nebezpečné potraviny z USA. Již brzy i ve vašich obchodech?

Zóna volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy je dle odborníků na ochranu spotřebitelů trojským koněm velkých koncernů.

HOT TOP|Světové události
Petr Matějček | 22.07.2013

V těchto dnech Evropská unie a Spojené státy americké relativně nenápadně zahájily jednání o vzniku největší světové zóny volného obchodu – Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP). Samozřejmě to není tak, že by se k nám americký sen nedostal za posledních téměř sedmdesát let přes velkou louži vůbec. Máme tady téměř 7,5 tisíce McDonaldů, miliony iPhonů, a samozřejmě Eurodisneylandy. Ty největší chuťovky „made in USA“ nám ale byly zřejmě zapovězeny – zatím. Nové partnerství by mohlo vše změnit.

I v Evropě bychom si tak co nevidět mohli pochutnat na chlórem dezinfikovaném drůbežím mase, pečínkách z klonovaného hovězího dobytka anebo geneticky modifikovaných potravinách. Varují před tím jak ochránci životního prostředí, tak spotřebitelů. Zatím nejostřejší kritiku směrem k takzvanému TTIP nedávno vyslal šéf německého svazu pro ochranu spotřebitelů Gerd Billen.

Velká šance, ale...

Případnou obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy sice Billen vidí jako obrovskou šanci a chápe, že ve Washingtonu a Bruselu se teď sečítají hlavně plusy, zároveň však varuje před kulturními rozdíly, které lze nalézt zejména v potravinovém průmyslu. „Evropané tak například během řešení krize kolem nemoci šílených krav zjistili, že je nezbytně nutné, aby byl původ masa zpětně dohledatelný. V Evropě neúnavně bojujeme za lepší hygienu a kvalitu potravinářského průmyslu,“ řekl Billen německým médiím a dodal, že Američané mají v tomto ohledu jinou filozofii: „Když kuřeti po porážce ve jménu desinfekce dopřejete chlorovou koupel, tak hygienické standardy uvnitř velkochovných stanic moc neřešíte.“ Dle Billena existují zejména v tomto odvětví markantní rozdíly v hodnocení a zdolávání rizik.

Když kuřeti po porážce ve jménu desinfekce dopřejete chlorovou koupel, tak hygienické standardy uvnitř velkochovných stanic moc neřešíte...Expert doufá, že se evropští reprezentanti v následujících měsících nenechají odbýt slibem Američanů, že „chlorovaná kuřata“ a mléko obohacené o růstové hormony budou pro evropský trh označovat. Stejně tak prý nemůžeme akceptovat, aby se uvnitř EU prodávaly geneticky upravené produkty nebo maso z klonovaných zvířat. „Dovoz produktů, které si na našich trzích nepřejme, by měl být nadále zakázán. Přání spotřebitelů musí být respektováno,“ trvá na svém uznávaný německý vědec.

Dle některých odhadů je v Americe geneticky upravováno až devadesát procent veškeré spotřeby kukuřice, sojových bobů a cukrové řepy. Přitom na etiketách nemusí být původ ingrediencí nijak zvlášť označen. A proto Billen zdůrazňuje, že se ochrana spotřebitelů musí stát samostatnou kapitolou případné dohody. Prozatím se počítá pouze s tím, že spolu budou jednotlivá průmyslová odvětví diskutovat. To je dle spolkového svazu pro ochranu spotřebitelů zásadní konstrukční pochybení.

Americký Trojský kůň

Maritta Strasserová z německé organizace Campact říká, že obchodní dohoda mezi EU a USA je trojským koněm pro velké koncerny. Vzhledem k tomu, že jednání probíhají zcela netransparentně za uzavřenými dveřmi, se Strasserová obává, že se ochraně životního prostředí ani spotřebitelským tématům nedostane pozornosti, kterou by si v dnešní společnosti zasloužila. A že se nakonec geneticky upravované potraviny stanou samozřejmostí i na evropských talířích.

Plánovaným otevřením trhu se ocitnou v nebezpečí všechny výdobytky evropské ochrany spotřebitelůOrganizace Campact se nedávno spojila s dvaceti dalšími německými organizacemi ve společenství UNFAIRhandelbar, které se snaží jednání Evropské komise a Bílého domu kriticky komentovat. Dle jimi aktuálně zveřejněného dokumentu případná dohoda prospěje především koncernům BMW, Monsanto, Deutsche Bank, JP Chase Morgan, BASF, Google, Bertelsmann a ExxonMobil – nikoli však už evropským spotřebitelům.

„Plánovaným otevřením trhu se ocitnou v nebezpečí všechny výdobytky evropské ochrany spotřebitelů,“ stěžuje si také Bernd Voß, předseda Sdružení malých farmářů, jež se k UNFAIRhandelbar rovněž přidalo. Voß se obává, že se EU při rozhovorech s Američany zaváže ke snížení úrovně zčásti vysokých standardů při ochraně spotřebitele, životního prostředí a dále v sociální oblasti.

Evropská komise sice slibuje, že kvůli podpoře obchodu a investic žádné standardy snižovat nebude, nevládní organizace však mají své pochybnosti, zda lze komisařům věřit. Jak připomíná Lutz Weischer ze Svazu pro ochranu přírody a životní prostředí Německa (BUND), zkušenosti z podobných jednání v minulosti ukázaly, že strany se většinou dohodly na nejmenším společném jmenovateli.

Nezdravý seznam

V této souvislosti se o pořádný poprask v Americe postarala nedávno publikovaná kniha Rich Food/Poor Food expertů na výživu Jaysona a Miry Caltonových. Konkrétně kapitola, jež se týká potravinových přísad, které se za velkou louží stále ještě běžně užívají, zatímco jinde ve světě již byly dávno zakázané. Přinášíme výčet těch nejzajímavějších.

Zobrazit diskusi
Reakcí:13

Komentáře

ČESKÁ POZICE ctí demokratickou diskusi. Prosíme vás však o respektování pravidel diskuse (viz Podmínky užívání služeb), jejichž smyslem je přispět k její korektnosti a smysluplnosti.

Vložením příspěvku potvrzujete svůj souhlas s těmito pravidly. Příspěvky, které se z nich vymykají, budeme nuceni odstranit.

Děkujeme vám za pochopení.

Ziju v USA...

A v CR uz bych si asi na jidle nepochutnala.....maso nacpane vodou,o uzeninach radsi ani nemluvim,pecivo...ovoce,zelenina,mlecne vyrobky....jestli chcete obhajivat ceske ,nebo evropske potraviny pred americkymi,tak nejdriv prisne zakazte zverejnovat pravdu o potravinach,ktere se prodavaji v supermarketech.....

Špatný dopad na lidi a jejich zdraví a zemědělství .......

Včera jsem se dívala na video a stačilo mě to (video obsahuje drastické záběry):To je pravda o americe a genetických potravinách a zoufalích farmářích :Nesmí to přijít k nám .

http://www.youtube.com/watch?v=3SdmT3Ptups

není to s tou bezpečností naopak?

Podle průzkumu Economist Intelligence Unit si naopak polepšíme:

"Na světovém žebříčku bezpečnosti potravin, sestaveným výzkumníky spjatými s renomovaným časopisem The Economist, se Česko ocitlo na 23. příčce, nejvýše z postkomunistických zemí. Žebříček 107 zemí s přehledem vedou USA a Norsko s více než 86 body, zatímco české potraviny ze 100 možných bodů získaly 72,2."

 

http://www.novinky.cz/ekonomika/308572-cesko-se-na-svetovem-zebricku-bezpecnosti-potravin-umistilo-tesne-pred-polskem.html

To je zase ideologická magořina.

Žádné geneticky modifikované potraviny neexistují. Existují potraviny vyráběné z geneticky modifikovaných organismů, a ty jsou mnohonásobně bezpečnější než takzvané bio. Po GMO ještě nikdo neumřel, po bioklíčcích nakažených ecoli už ano.

Článek mi připomíná nevím proč články z Dikobrazu

o tom, co imperialisté z USA zase vymysleli, aby nám kazili to naše úspěšné socialistické hospodářství...

Už mi svítá - není to jenom ten propagandistický styl, ale i ta pěkná Kукрыниксы-like ilustrace pod nadpisem.

A jak pěkně a nahlas k tomu  hraje ta reklama na ArginMax. Všichni kolem mne si to nechtěně museli poslechnout. Mimochodem, ArginMax je zaručeně bio- a evropský... :-)

Pane Léko, mám server českápozice rád, líbí se mi a čtu jej pravidelně. Jste na tento článek hrdý? Mi se zdá pod úroveň.

Přeji vše nejlepší.

 

Psáno na zakázku "selfmademana" Babiše,

protože to jsou jeho enormní zisky z dominance na trhu, které budou v ohrožení levnými potravinami dovezenými z USA.

 

P.S.:

"Amerického brouka" nahradil po letech na ČP "čínský brouk"... :-)

S čínským zbožím se do Česka valí i nebezpeční brouci

Už aby tady byla konkurence ze zámoří a levné potraviny!

To, co předvádí EU a Česko ve snaze ochránit to, co nefunguje, si zaslouží nejvyšší cenu Kocourkova za rozvoj a budování socializmu. :-P

Osobně jsem proti té dohodě

Čím míň potravin z USA v Evropě a zejména v ČR, tím lépe.

Americká "výroba potravin" je ve skutečnosti DOTOVANÝ PRŮMYSL A OBCHOD S LIDSKÝM ZDRAVÍM, který se skutečným zemědělstvím nemá mnoho společného. Půdu i vodu chápou jen jako sprosté suroviny, které hodlají proměnit v "zisk"...

Kdo si stáhne některé příklady "výroby hovězího" či kukuřičného šílenství, pochopí...

Anabolika, hormony, antibiotika a petrochemie JAKO NORMA. Jsme snad již opravdu "Ropáci"?! Jsme opravdu ne sice JEN ale HODNĚ to co jíme. A v čem žijeme. I TO "MYŠLENÍ" A "NÁZORY" TOMU PAK ODPOVÍDAJÍ...

Na jiho a středozápadě USA zemědělská průmyslová výroba žije jen na úkor budoucích generací již desetiletí. Čerpají v obrovské míře spodní vodu z prehistorických zásobníků, a až jim dojde (během 20 - 25 let, odhady se trochu různí), bude prostě KONEC. Jako správná sarančata by tedy chtěli odletět někam dále. Změnit své chování ale ve většině ne...

A GM šíleství? Viz údaje a inormace o "stravitelnosti" cukrů a olejů z GM kukuřice... Automobilu je snad jedno co do něj nalijí, jako LIDÉ bychom se aůe měli ptát... a neptáme-li se pak se nedivit následkům.

Jistě jsou i v USA výjimky, a je tam řada slušně hospodařících malých  farem - ale ty těžko budou ve velkém expandovat do EU.

A neustálé snožování ceny jako "lepší kvalita života a pokrok"? Tohle bláznovství bychom snad již měli opustit! Vše má svou cenu a ve slevách a výprodejích vlastního zdraví žádný pokrok nevidím!

Ostatně jak má důstojně přežít zemědělec, kterému nezaplatí poctivou cenu? Platilo -li "Dělník jest za kvalitní práci hoden své mzdy", pak u zemědělce závislého na přírodních jevech a procesech to platí dvojnásob... A neměli bychom si lhát: dokud se masově nechceme živit řasami a chaluhami a la "amarouny z Návštěvníků" či "Křidýlko nebo stehýnko", ZÁVISÍME NA ZEMĚDĚLCÍCH a ZEMI, PŘIRODĚ. A chceme-li zůstat LIDMI, mělo by to tak být i nadále. Bezbřehá liberalizace obchodu nahrála jen spekulantským korporacím bez domova, cti, jmén a svědomí. Dnes mají prakticky neomezenou moc. Zbývá nám poslední: tu moc jim vzít. Jde jen o náš život, nic menšího nežli o DŮSTOJNOST A SVOBODU. A vzít jim moc můžeme (pokud nechceme násilí) tím, že JEJICH VÝROBKY NEBUDEME KUPOVAT, BUDEME KUPOVAT NAŠE A PLATIT POCTIVOU CENU. A používat zdravý rozum a ctít tradici jako ověřenou historickou zkušenost tam, kde sledovat "studie pro studie" a "výzkum pro pouhý výzkum"by znamenalo nedožít se stáří. I to si totiž spolu se zkušenostmi musíme zasloužit...

Země extrémů

Amerika je zemí extrémů. A o potravinách to platí dvojnásob. Tam jsou buď k dostání kuřata přecpaná anaboliky, antibiotiky a vymáchaná v chloru. Nebo kuře které má své jméno a které můžete sledovat od vajíčka na internetu. S výběhem 200 m2. A v podstatě nic mezi.

to jsme dopadli...

Co takhle dát si špenát?

Ta dohoda bude posledním hřebíkem pro zemědělství v česku

Podezřelé je už samo o sobě to, jak málo o probíhajícícch jednáních media informují. Je to přitom zásadní věc ale je ticho po pěšině.

Kvalita amerických potravin je ještě uplně jinde než třeba těch polských. V Usa žádné normy na chemii nexistují a je to v podstatě výroba za každou cenu - tedy za cenu co nejnižší. Tady v Evropě alespoň máme nejaké hlídací systémy kvalit , ale tam jde opravdu jen o tom aby se někdo rovnou neotrávil.

Bohužel zákazníci v Česku nemají žádné znalosti o tom co se jak pěstuje nebo krmí. Důkazem je i to že produkci od malých zemědělců považují zhusta automaticky za "bio" tedy bezchemickou, což je výraz nebetyčné tuposti. Bio je opravdu neco jiného než  jen "farmářské" potraviny vyráběné klasickou chemizovanou cestou.

Příznivci italských jablek a polského masa ale mohou být spokojeni. Budou mít ještě o neco levnější hamu.

Co jim vadi?

Nejak nechapu proc se bouri zrovna spotrebitelske organizace? Vzdyt by mela vzrust poptavka po jich praci, tj. vystupech typu TUV certifikat, vysledcich testu organizaci typu ADAC nebo Stiftung Warentest. Ze by BUND zadne pro spotrebitele uzitecne informace nevytvarel? Ze by zrovna sdruzeni malych farmaru lezeli na srdci primarne spotrebitele? :-)

Muzou zacit prodavat treba EU vejce ci jine EU potraviny a vydelavat na jejich dobrem zvuku. Mimochodem ve Svycarsku to funguje (EU vejce jsou o dost levnejsi nez domaci svycarska).

Komu by mělo vadit

Řekl bych, že jen upozorňují na možné problémy. Neb se zatím k tomu nikdo jiný moc nemá. A to JE jejich poslání. Komu by to mělo opravdu vadit jsou Evropští farmáři.

 

EU bude mít stále tvrdé podmínky pro produkci potravin. Kdežto v US takovéto podmínky mít nebudou a budou si tam moci dovolit v EU zakázané věci jež jim (především) zlevňují produkci. 

A než veřejnost zjistí, že kvalita US potravin je poněkud jinde, tak uplyne 5-10 let. A i pak, když to bude levnější, tak nevěřím že nebudou mít masivní úspěch.

 

A mimochodem, mezinárodní dohody mají vyšší právní účinnost než zákony. Jaký to má vliv na zakázaná v potravinách aditiva?

Skrýt diskusi

Oblíbený obsah