Jste to, co jíte. Vaši Číňané!

Máte chuť na antibiotika, arzén, insekticidy anebo střepy? Potraviny „made in China“ často obsahují víc, než by si evropský zákazník přál...

HOT TOP|Světové události
Petr Matějček | 16.01.2013

Jsi to, co jíš. Je-li tato věta pravdivá, tak jsme všichni alespoň z poloviny Číňané. Ne proto, že čas od času zatoužíme po kuřeti kung-pao anebo po pekingské kachně, ale proto, že se potraviny z nejlidnatějšího státu světa čím dál častěji dostávají i do českých domácností. Bez našeho vědomí totiž velké množství produktů v tuzemských obchodech pochází z Čínské lidové republiky.

Jak pevně jsou v globálním světě zaháčkovaní, nedávno zjistili i naši němečtí sousedé. Na přelomu září a října minulého roku zničehonic ve východním Německu propukla střevní infekce, jíž se nakazilo přes jedenáct tisíc dětí. Hygienici dlouho nemohli přijít na to, co nemoc způsobilo.

Nakonec se ukázalo, že infekce má jednoho zásadního společného jmenovatele: jahodový kompot. Berlínský ústav Roberta Kocha pro kontrolu a prevenci nemocí posléze zjistil, že kompot obsahoval jahody z Říše středu, a ty zase slušnou dávku takzvaných norovirů, které u lidí způsobují mimo jiné epidemickou nebakteriální akutní gastroenteritidu.

Kompot v globální vesnici

Jak čínské jahody zavinily největší vlnu onemocnění způsobenou potravinami v dějinách Spolkové republiky? Noroviry se zrodily ve východoasijské provincii Šan-tung (pochází z ní mimo jiné filozof Konfucius). V jedné z nejlidnatějších a ekonomicky nejrozvinutějších provincií Číny jahody nejprve sklidili, následně zmrazili, zabalili a v nákladních autech odvezli do přístavního města Čching-tao. Tam zboží bez zvláštních kontrol nalodili a vyslali na déle než měsíční plavbu kolem Filipín, Malajsie, posléze Suezským průplavem, přes Středomoří, vstříc Atlantickému oceánu a následně podél Francie a Velké Británie do přístavu v Hamburgu, odkud zboží nákladní automobily odvezly do východního Německa, kde se zpracovalo a později začalo ve formě lahodného kompotu páchat neplechu ve školních jídelnách.

V případě potravin z Číny museli evropští kontroloři jen v uplynulém roce zasáhnout v 550 případechJenže šan-tungské jahody rozhodně nejsou výjimkou. Potraviny s predikátem „made in China“ často obsahují mnohem víc, než by si evropský zákazník přál. Ostatně svědčí o tom i kontroly Evropské unie. V případě potravin z Číny museli evropští kontroloři jen v uplynulém roce zasáhnout v 550 případech. Tedy alespoň dle Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

RASFF, neboli Rapid Alert System for Food and Feed, slouží k rychlé výměně informací týkajících se potravin a krmiv, které představují riziko ohrožení zdraví lidí. Systém zabraňuje uvedení zdravotně závadných potravin do oběhu a zajišťuje okamžité stažení či likvidaci při jejich výskytu.

Výběr čínských chuťovek z „nabídky“ RASFF (za rok 2012):

  • 4. ledna: příliš vysoká dávka hliníku v těstovinách;
  • 24. ledna: insekticidy v jasmínovém čaji;
  • 20. února: plesnivé brambory;
  • 23. března: antibiotika v králičím mase;
  • 26. března: noky z geneticky upravované rýže;
  • 30. dubna: silně karcinogenní benzo(a)pyren v oleji;
  • 9. května: hlísticí napadené rybí filé;
  • 21. června: ovocný sprej, po jehož konzumaci hrozí zadušení;
  • 4. července: ozářené instantní nudle;
  • 7. srpna: arzén v mražených kalamárech;
  • 31. srpna: střepy v dýňových semínkách;
  • 14. září: nudle s červy;
  • 8. října: mražené jahody napadené noroviry;
  • 11. října: antibiotika v krevetách;
  • 6. listopadu: viry žloutenky typu A v mražených jahodách;
  • 8. listopadu: mražené kuřecí maso napadené bakteriemi Salmonella;
  • 7. prosince: parazity napadený losos.

Řadu podobných delikates můžeme zřejmě ochutnat i u nás. Stačí pohled na tabulku Českého statistického úřadu, jež zachycuje dovoz zboží z Číny. Zatímco na přelomu tisíciletí Česká republika odtamtud dovážela zboží v hodnotě necelých 27 miliard korun, v roce 2011 jsme si už přivezli zboží za víc než 334 miliard korun. Jen v případě potravin a živých zvířat se objem importu z Číny od roku 2006 zdesetinásobil, z původních 269 milionů na 2,7 miliardy korun.

Jenže zmíněná čísla je třeba chápat pouze jako základní ukazatel, jelikož se jedná o přímý dovoz, a lze předpokládat, že se k nám řada čínských potravin dostává oklikou z jiných členských států Evropské unie. Má se za to, že například až 90 procent jablečného koncentrátu pochází z Číny, podobně jako přibližně osmdesát procent všech jahod používaných v jogurtech, zmrzlinách, marmeládách a podobně. V každé třetí lahvi kečupu, kterou si v Evropské unii můžete koupit, jsou dle expertů rajčata z čínských polí. Podobné je to i v případě ovocných kompotů, sušeného ovoce, česneku anebo špenátu. Z Říše středu dnes pochází téměř 40 procent veškeré produkce ovoce a zeleniny.

Protože je to levné...

A proč si vlastně z Číny vozíme plody, které se, jako v případě jahod, masově pěstují i u nás? Odpověď je jednoduchá: kvůli nízké ceně. Dle rakouského deníku Die Presse, kterému se podařilo vyzpovídat nejmenovaného zaměstnance jednoho z největších německých výrobců marmelády, stojí tuna čínských jahod přibližně 600 eur, tedy směšných šedesát eurocentů za kilogram. Za německé jahody by producent zaplatil trojnásobek, a dokonce i relativně levné španělské jahody by ho vyšly na víc než dvojnásobek čínské ceny.

Zobrazit diskusi
Reakcí:7

Komentáře

ČESKÁ POZICE ctí demokratickou diskusi. Prosíme vás však o respektování pravidel diskuse (viz Podmínky užívání služeb), jejichž smyslem je přispět k její korektnosti a smysluplnosti.

Vložením příspěvku potvrzujete svůj souhlas s těmito pravidly. Příspěvky, které se z nich vymykají, budeme nuceni odstranit.

Děkujeme vám za pochopení.

Obávám se, že s použitím

Obávám se, že s použitím nejmodernějších analytických metod schopných nalézt jednotlivou molekulu ze spálené kýty mamuta pečeného pračlověkem na otevřeném ohni před desítkami či stovkami tisíc let, bychom podobný soupis nálezů v potravinách našli ve vzorcích z libovolného českého obchodu. :-P

Kontroluji zda na rohlících není made in PRC

Ale není mi to nikterak platné. 

Vymanit se z klepet číňanských, jeví se stejně nemožným jako vymanit se z klepet bolševíků, EU a globalistů. Snad si konečně lidé začnou uvědomovat, kam to směřuje. Ale jede v tom příliš veliké množství příliš bohatých, zkorumpovaných a mocných lidí, majících příliš mnoho velmi dobře placených poskoků z našich příliš vysokých daní. 

Státi se breathariánem situaci neřeší stejně, jako případná existence nečínských obchodů. Bude-li breatharián v létě popíjet chlazenou brazilskou kávu vypěstovanou v čung šu kungušu na pozemku zamořeném radioaktivitou z thermohrnku vyrobeného z roztavených plastů ze starých televizorů a autobaterií v pekinkkung pao city, oddálí rakovinu možná o týden. Zrovna tak, koupíte-li v nečínském obchodě vrtačku nebo vysavač, znamená to pouze tolik, že na bedně není napsáno „píplsova republica china“. Nic víc.

Jsem přesvědčen, že za dvě tři generace začnou vznikat myšlenky, že takové národní státy, sem tam nějaká ta válka na pročištění ovzduší a posílení technického pokroku, že to tak nějak k lidem patří víc, než to, co se děje nyní.

Problem v dostupnosti necinskych vyrobku

Existuje specializovany obchod, kde neni nic z ciny? Urcite bych ho navstevoval, protoze u mnoha vyrobku a potravin je nemozne koupit "necinske" v bezne obchodni siti :/

To by mohlo být zajímavé...

...žel nejspíše nikoliv.

Nicméně, nemuselo by být zase tak náročné, domluvit se s pár přáteli  oslovit nějakého farmáře, nebo myslivce s konkrtní zakázkou. Pokud si dobře pamatuji, tak před si 3 lety jeden farmář prodával skopové za cca 60 CZK/Kg živé váhy...

To by...

To by mě zajímalo jestli se to týká i čaje. Nechávám si dovážet čaj z Číny a bojím se, aby to nebylo podobné. Přecejen, některé čaje se nezalévají převařenou vodou :(.

Pesticidy v čajích

Greenpeace China udělal nedávno rozbory čaje, který se prodává v Číně. Byly to čaje v rozpětí od nejlevnějších po nejdražší ve známých čajových řetězcích i jinde. Pesticidy a všelijaké další svinstvo bylo ve všech, v některých případech se jednalo o dost nebezpečné látky (prý způsobující genetickou mutaci - tj. ovlivní děti konzumenta). Cena čaje nehrála roli - v nejdražších čajích bylo pesticidů a dalších chemikálií často dokonce ještě víc.

Většina Číňanů je na jednu stranu kvalitou potravin dost zděšená, na druhou stranu neví, co s tím dělat, a tak "jedí se zavřenýma očima" a radši na to nemyslí. Zrovna popíjím čaj a na jeho blahodárné účinky taky radši nemyslím...  :(

Po přečtení takových článků

Po přečtení takových článků mám chuť stát se breathariánem... i když - tady, na Ostravsku... tu nám zase vzduch otravují indičtí soudruzi z ArcelorMittal. To si člověk asi nevybere. Takže zbývá jenom pečlivě číst informace o složení a ptát se, ptát se, ptát se. A nedýchat.

Skrýt diskusi

Oblíbený obsah