Petr Havel

Ekologie
Petr Havel|18.04.2014

Jak uchopit sucho

Na rozdíl od vody, která sice obvykle za chvilku proteče mezi prsty, ale je si na co „sáhnout“, je nehmotné sucho neuchopitelné. Tato novinářská nadsázka je přitom docela symbolická pro postoj naší společnosti včetně politiků vůči suchu. Riziko sucha se až do letošního roku v České republice naprosto podceňovalo. Píše Petr Havel.

Reakcí:9
Podnikání a trhy
Petr Havel|03.04.2014

Zelená nafta rozděluje zemědělce i politiky

Vůbec největší problém takzvané zelené nafty, o jejímž znovuzavedení ve středu rozhodla vláda, spočívá v tom, že jde o podporu selektivní, která zdaleka nemíří na všechny zemědělce v naší zemi a ve své podstatě zemědělce dělí na vyvolené a nevyvolené. Selektivní podpory jsou nicméně žádoucí – jde ovšem o to, kdo a s jakými důsledky je selekcí zvýhodněn, píše Petr Havel.

Reakcí:12
Politika
Petr Havel|02.04.2014

Léčebné konopí a tmářství na ministerstvu zdravotnictví

Nepravdy v přímém přenosu – zhruba tak by se dalo shrnout pondělní vystoupení někdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera v televizní debatě na téma léčebné konopí, možnosti jeho pěstování a aplikace jako léčebných medikamentů v České republice. Heger totiž tvrdošíjně trvá na tom, že řada lékařů má o léčebných účincích konopí pochybnosti.

Reakcí:11
HOT TOP|Personálie
Petr Havel|19.03.2014

Agrární komora po letech změní své vedení

Zemědělci nemají po odchodu Jana Veleby z čela Agrární komory ČR k dispozici silnou a mediálně zdatnou osobnost, píše Petr Havel. Takovou osobností podle něho ale nepochybně je současný prezident Potravinářské komory ČR a exministr zemědělství Miroslav Toman, který Velebu v prezidentském postu vystřídá.

Reakcí:4
Podnikání a trhy
Petr Havel|13.03.2014

Diskuse o bioplynových stanicích: Až zazní správné údaje...

Téměř nic z toho, co obvykle v médiích zaznívá o bioplynových stanicích, není pravda. Kvůli tomu nemají u veřejnosti dobrou image. Správné údaje navíc nemá ani Energetický regulační úřad. I proto byla jakákoli podpora energie z bioplynek i jich samotných zcela zastavena. Bioplynky jsou však pro zemědělce, krajinu i občany pozitivní. Využívání energie z nich se masivně nepromítá do rozpočtů rodin v cenách energií, polemizuje Petr Havel.

Reakcí:39
Ekologie
Petr Havel|25.02.2014

Vyhlášení NP Křivoklátsko zkomplikuje život lidem i státnímu rozpočtu

Hodlá-li současná vládní garnitura šetřit na pravých, a nikoli na nepravých místech, měla by se oficiálně vzdát myšlenky na vyhlášení dalšího národního parku na území České republiky – tedy Národního parku Křivoklátsko. Ale ve hře je nejspíš ještě něco jiného, píše Petr Havel.

Reakcí:15
Podnikání a trhy
Petr Havel|31.01.2014

Zvítězí ochrana půdy nad průmyslovou lobby?

Významným nástrojem, jak zabránit úbytku zemědělské půdy, je výše poplatků za vyjímání pozemků k nezemědělským účelům. A ty se v roce 2010, poprvé od roku 1992, výrazně zvýšily. Návrh novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu ovšem tyto poplatky zase snižuje. Petr Havel v této souvislosti konstatuje, že půdy pro zemědělské využití máme zatím dost. Možná právě proto si jí ale nevážíme, jak bychom měli.

Reakcí:5
HOT TOP|Podnikání a trhy
Petr Havel|28.01.2014

Co je to vlastně „česká potravina“?

Na první pohled praktická povinnost, aby řetězce zveřejňovaly u vstupu do svých prodejen údaj o pěti hlavních zemích, z nichž pochází zboží v jejich nabídce, skýtá řadu rizik. Nastávající ministr zemědělství Marian Jurečka jistě ví, že základní tezí Evropské unie je volný pohyb zboží, služeb, lidí a kapitálu, tudíž taková povinnost může v Bruselu narazit. Klíčovým problémem je ale definice pojmu původu potravin. Vysvětluje Petr Havel.

Reakcí:4
Politika
Petr Havel|30.12.2013

O co (ne)jde na ministerstvu zemědělství

Jaké jsou možnosti, priority a proporce finančních a majetkových toků, které spravuje zemědělský resort? O tom má nezemědělská veřejnost včetně médií velmi zkreslenou (pakliže vůbec nějakou) představu. Typickým příkladem je mýtus o významu církevních restitucí. Skutečnou prioritou je něco jiného – správné nastavení podmínek pro využití 250 miliard korun ze zdrojů EU na období příštích sedmi let, vysvětluje Petr Havel.

Reakcí:6
Podnikání a trhy
Petr Havel|27.12.2013

Kdo rozhoduje o ceně vodného a stočného? Konečné slovo má stát.

Zpráva prognózující na rok 2014 růst ceny za vodu v průměru jen asi o tři procenta z dlouhodobé perspektivy zase tak příznivá není. Na mnoha místech České republiky je totiž v zásadě v havarijním stavu vodovodní potrubí, kanalizace či nedostatečně účinné čistírny odpadních vod, do jejichž obnovy je nutné dříve či později investovat. Základním finančním zdrojem na takové investice jsou přitom příjmy z vybraného vodného a stočného, píše Petr Havel.

Reakcí:18

Vzkazy

K článku o Vaškovi Vydrovi

Dobrý den,  z reakcí pod článkem je vidět, že jsme národ snadno zmanipulovatelný. Pokud by vás zajímalo další pozadí celé kauzy, tak se mi prosím ozvěte.  Je za ní několik proudů a myslím, že vašek je jen obětní beránek. Celou problematiku znám podrobně i pozadí celé kauzy.

 

S pozdravem

 

Tom Sychra

K článku v Lidovkách z 24/06/11 - »Bouře ve sklenici s „ošizeno

K článku v Lidovkách z 24/06/11  - »Bouře ve sklenici s „ošizenou“ kolou«

 

Patrně se jedná o docela přiměřenou reakci na článek z HN 23/06/11 – Značkové potraviny se liší. Češi pijí jinou Coca-Colu než Slováci.

 

Usoudil jsem, že autoři jsou mladí lidé, kteří se chytili nějakého tématu ze zahraničního tisku a přihřáli s polívčičku. S tím se toho mnoho nenadělá. Vás to však přimělo k větší reakci. S vyzněním Vašeho článku souhlasím, o kvalitě potravin by se mělo psát opravdu kvalifikovaně.

 

Vaše články docela poctivě sleduji a nikdy jsem v nich neshledal do očí bijící nesmysly.

Isoglukóza není polysacharid, ale směs monosacharidů, glukózy a fruktózy. Protože fruktóza má vyšší sladivost něž sacharóza může se ji pro vyvolání stejného účinku použít méně a nápoj ve kterém se použila tak může mít menší energetický obsah. Zcela jistě víte, že výroba vysoce sladivých sirobů i cukru je v Evropě limitována kvótami ….

 

V současné době vidím hlavní chybu u cukrovarníků, kteří by měli současné situace na trhu s cukrem lépe využít zejména protože v Čechách (myslím tím českou řepařskou oblast) se v posledních letech zpracuje stejné množství cukrové řepy jako před druhou světovou válkou (cca 210 mil. tun).

Pěstuje ji 430 pěstitelů a zpracovávají ji na rozdíl od 73 cukrovarů v roce 1937 jen dva cukrovary. Takže rekonstrukce cukerného pořádku v našem regionu (nevím zda Čechy by mohl být region) přinesla možnost vyrábět vedle cukru ještě líh jako biopalivo.

 

Výrobní kvóta cukrovarů překračuje mírně spotřebu cukru u obyvatel České republiky.

 

Vaše články sleduji kriticky a protože jsem cukrovarník, a ne vždy s Vašimi závěry souhlasím. Snad by byla pro Vás přínosem návštěva cukrovaru v Dobrovici a prohlídka rozumně utracené dotace z EU za Muzeum cukrovarnictví.

Naplánujte si podzimní výlet – rád Vás jako pracující důchodce provedu cukrovarem i lihovarem, včetně muzea.

 

Zdravím – Ing. Vladimír Ulrich

603 231 802

vulrich@tereos.com

nebo raději v@ulrich-cz.net