Pivovar Matuška: Signál, že Češi nejsou konzervativní pivaři

Jak se v chaloupce uprostřed křivoklátských lesů povedlo vytvořit fenomén.

Gastro Index
Bratři v pivu | 29.01.2013
Martin Matuška se svým speciálem v hotelu Augustine.

Za necelé čtyři roky existence se rodině Matuškových povedl výjimečný počin. Malý pivovar, který vybudovali, získal rychle renomé, obdržel řadu prestižních ocenění a dodává pivo například ministerstvu zahraničí, britskému velvyslanectví či michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Vydali jsme se proto do Broum, obce ztracené v křivoklátských lesích, abychom zjistili, jak se buduje jeden z nejlepších minipivovarů, kde se pivo vaří tradičním řemeslným způsobem.

Pivovar v chalupě

Zakladatelem pivovaru je otec rodiny Martin Matuška, jenž se v pivovarnictví pohybuje přes třicet let. Renomé si získal coby sládek Klášterního pivovaru Strahov – získal tam ocenění „sládek roku“ a jeho piva obdržela řadu prestižních cen. „Jezdil jsem učit pivovarskou technologii do zahraničí – do Japonska, Jižní Koreje či Tuniska. Dlouhodobě jsem si ale chtěl uskutečnit sen, a sice postavit si vlastní minipivovar. Dlouho jsem o tom ale hlavně mluvil,“ vypráví agilní padesátník Martin Matuška. K tomu, že se do projektu pustil, mu pomohlo vědomí, že mladší syn Adam chce v pivovarnickém řemesle pokračovat, a v neposlední řadě morální a finanční podpora široké rodiny.

Pivovar měl prvních osm odběratelů jistých dříve, než nějaké pivo vůbec uvařil

Na Velikonoční pondělí roku 2009 byla uvařena první várka speciálního tmavého piva pro hotel Augustine na Malé Straně. „Když ještě pivovar vůbec nestál, už jsme měli smlouvu a tmavá čtrnáctka musela být v květnu k dispozici v hotelové restauraci. To byl hnací moment,“ vypráví o prvním odběrateli Martin Matuška. Díky jeho renomé měl pivovar prvních osm odběratelů jistých dříve, než nějaké pivo vůbec uvařil.

Pivovar Matuška je na první pohled jen nenápadným domkem v zapadlé vsi. „Původně to byla naše rekreační chalupa, kterou bylo třeba přetvořit na pivovar,“ říká Martin Matuška. Uvnitř domu se skrývá moderní pivovarský provoz, kde všechny výrobky vznikají na ploše pár desítek metrů čtverečních. Varna, spilka i ležácké tanky zabírají jen dvě nevelké místnosti. „Poslední dobou nám pivo neustále chybí – je o něj zájem v Japonsku, Anglii či Itálii. Máme plány přistavět další křídlo a zvětšit se,“ dodává otec pivovaru.

Bez restaurace

V době, kdy Matuška startoval, vznikala řada malých pivovarů, vařících dobré a různorodé pivo, kterým se přesto tolik prosadit nepodařilo. „Vím, že existuje řada pivovarů, které jednou uvaří skvělé pivo, jenže podruhé je úplně špatné. Tudy asi cesta nevede. Je třeba kvalitu udržet permanentně,“ míní Martin Matuška.

„Kolegové mi říkali, že bez hospody je to bláznovství a že to nebude fungovat.“

A možná ještě jeden faktor: „Byli jsme ale také jedni z prvních, kteří vařili pivo, a přitom neměli vlastní restauraci. Kolegové mi říkali, že bez hospody je to bláznovství a že to nebude fungovat. My nyní opravdu vyděláváme jen na výrobě piva, přesto se nám daří a jsme spokojení.“

Restaurace by znamenala další starosti, například s personálem, Matuškovi tento nápad přesto nezavrhují. „Bylo by skvělé mít vlastní pivovarskou hospodu, kde bychom nabízeli všechny druhy našeho piva v top kvalitě, v příslušných sklenicích a podobně. Teď ale rozhodně ne, nemáme na to odpovídající prostory,“ vysvětluje Adam Matuška. Přitom v nejmenším nepochybuje o klientele. „Věřím, že by se sem lidé sjížděli. Oni se totiž sjíždějí už teď. Když je v létě otevřená hospůdka na místním hřišti, je jedním z našich největších odběratelů a denně vytočí více než náš největší stálý odběratel v Praze. Lidé sem jezdí na kolech, jsme také blízko hradu Křivoklát a ani z Prahy to zas tak daleko není,“ říká mladý sládek.

Rodinný podnik

S připomenutím, že jedním z impulsů Martina Matušky k založení pivovaru bylo profesní rozhodnutí jeho mladšího syna, obraťme pozornost k Adamu Matuškovi. Vystudoval středoškolský obor technologie piva a absolvoval několik praxí v Čechách i v zahraničí. Sládkem v rodinném pivovaru se stal ihned po maturitě v roce 2009. Dnes pivovar fakticky vede. „Když vidím, že to Adamovi jde, tak se do toho snažím zasahovat co nejméně,“ říká Matuška senior. „Poslední dobou to spíše vypadá tak, že přijdu do práce a ptám se, co je potřeba udělat – já jeho! Jsem za to rád, mně se ulehčí. Spíš bych tedy řekl, že to tady vede Adam.“ Ten ovšem promptně dodává, že jde přeci jen o společnou práci. „Hodně inovujeme a nové receptury vytváříme společně, ale základní receptury jsou od táty,“ dodává jeho syn.

Autorem grafické tváře pivovaru je Jakub Matuška aka Masker.

Starší syn Jakub Matuška je světu znám spíše pod přezdívkou Masker. Absolvent AVU začínal jako streetartový umělec, sprejer a „graffiťák“. V posledních letech se etabloval i jako malíř (byl finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého). Navrhl logo pivovaru a též vymýšlí výtvarná řešení etiket, tácků, sklenic a dalších propagačních předmětů.

Díky Maskerovi má pivovar Matuška originální tvář. „Určitě nám to hodně pomohlo. Občas sice slyším kritiku, že je naše grafika moc komplikovaná, ale my se tím odlišujeme od ostatních. Jdeme spíše západní cestou – ve Spojených státech mají etikety často hlubší nápad. Za naším logem si jednoznačně stojím. Jsem fakt spokojený s tím, že jsme takový rodinný podnik – každý dělá něco,“ vysvětluje Adam Matuška.

Zobrazit diskusi
Reakcí:3

Komentáře

ČESKÁ POZICE ctí demokratickou diskusi. Prosíme vás však o respektování pravidel diskuse (viz Podmínky užívání služeb), jejichž smyslem je přispět k její korektnosti a smysluplnosti.

Vložením příspěvku potvrzujete svůj souhlas s těmito pravidly. Příspěvky, které se z nich vymykají, budeme nuceni odstranit.

Děkujeme vám za pochopení.

Tak Trautenberk..

nejen v práci chrápe, ale i chlastá! :-)

Nejsem odborník

ale já  myslel,že nejlepší chmel je český.

citát "....při jeho výrobě používáme anglické a americké chmely...."

chmel

Český chmel určitě není nejlepší - je prostě jiný než americký / anglický. Například IPU jen z českého chmele neuděláte, nebyla by tak hořká ...

Skrýt diskusi

Oblíbený obsah