Sláva, Mistral si na nic nehraje

Koncepci restaurantu ve Valentinské ulici zjevně vymyslela chytrá hlava, od interiéru přes jídelní lístek až po ceny.

Dana a Alena | 07.03.2011
Vzdušný, světlý, nepřeplácaný podnik bez rušivých elementů, kde lze bez ostudy odbýt pracovní snídani či oběd, rodinnou sešlost i potlach s kamarádkou.

Před pár lety jsme v gastronomické rubrice jednoho týdeníku psaly o thajské restauraci Arzenal Bořka Šípka, která, jak jistě mnozí zaznamenali, z kulinářské mapy Prahy zmizela. Podniku, který je na stejném místě dnes, jsme daly čas na rozjezd a odstranění případných poporodních komplikací, nicméně udeřila hodina, abychom zjistily, jak si vede.

Hned od dveří je znát, že se nad jeho koncepcí zamyslela chytrá hlava: vzdušný, světlý, nepřeplácaný prostor bez rušivých elementů, kde lze bez ostudy odbýt pracovní snídani či oběd, rodinnou sešlost i potlach s kamarádkou. Děti si zalezou do sympatického hracího koutku oplývajícího přírodními materiály, na vymezeném území si přijdou na své i kuřáci. I uprostřed zimy na nás prosklenou stěnou z chráněného dvora vlídně kýve zelený keř a toto uklidňující působení přírody pokračuje i v interiéru - díky květináčům s bylinkami a především vzrostlému olivovníku, jakémusi garantu názvu podniku, do nějž se v jiných zeměpisných šířkách opírá řečený mistral.

Oproštený prostor by možná někdo označil za sterilní, ve skutečnosti však skýtá spoustu detailů hodných pozornostiPodobně oproštěný prostor by možná někdo označil za nezajímavý a sterilní, při bližším pohledu je však rozhodně co obdivovat: ať už zajímavou litou podlahu s inkrustacemi mozaiky, obrovské zrcadlo s madlem jako vystřižené z baletního sálu či jednoduchý nábytek ze světlého dřeva. Zdi provokativně přiznávají syrový beton, stoly v době oběda svérázně pokrývá balicí papír, na kterém ovšem stojí křehká skleněná vázička se snítkou slaměnky či živého květu. Vše je tu zkrátka zdařile kompenzováno. Uvidíme, jestli i chuťově...

Už rajská polévka zabodovala – příslib příjemných prožitků.

Také jídelníček je vybudován inteligentně, jednoduše a přitom rozmanitě, sympaticky působí i nabídka vín a nápojů.

Už rajská polévka boduje – je skvěle chuťově vybalancovaná, s velkými těstovinovými taštičkami plněnými tvarohem a dotažená lístky bazalky. Zkouškou prošlo i houbové ragú z lesních hub s tymiánem a cibulí s bramborovou plackou, jen jsme čekaly opravdovou, nasucho pečenou babiččinu placku ze strouhaných vařených brambor, a ne dva tlusté, smažené kroketoidy, ještě že vyrobené ze skutečné bramborové kaše.

Tatarský biftek podle Mistralu.

Dýňová polévka v opravdu velkorysém množství má krásnou oranžovou barvu a line se z ní libá vůně zázvoru. Je hustá, až v ní lžíce stojí, sympaticky obsahuje i pár segmentů nerozmixované dýně, kousky dozlata ogrilovaných kuřecích prsíček, snítku listové petrželky a pár kapek olivového oleje. Patří rozhodně do kategorie, kterou v  kavárně Savoy nazývají restaurant, tedy sloužící k znovunabytí fyzických sil. Pokud se ovšem neživíte jako stavební dělník, doporučujeme ji pojmout nikoliv jako předkrm, nýbrž jako hlavní chod. Jedinou výtkou by bylo přílišné množství soli; nebýt této skutečnosti, chutnala by nám dokonce víc než její karotková sestřička ve výše zmíněném podniku.

Ze svíčkové na smetaně by se dalo vyrazit víc.

Mimochodem Savoy se nám dnes ke srovnání nabízí permanentně, a dlužno říci, že z duelu nevychází vždy jako vítěz. Mistral Café sice nemá tak nádherný strop, ale host, alespoň v našem případě, se nemůže zbavit pocitu, že atmosféra je mnohem sympatičtější: nehraje si na „lepší podnik“, obsluha je přátelská a totéž lze říci o cenách.

Další v pořadí má být svíčková na smetaně s hovězím válečkem, domácími trhanými knedlíky a brusinkami za příjemných 149 korun. Vizuálně se jedná o veskrze povedenou kompozici. Asi dvoucentimetrové plátky masa jsou patřičně prošpikované slaninou, jen bohužel trochu tužší, a oslnivě oranžová omáčka není dostatečně teplá. Kulaté knedlíky vypadají zhruba jako kynuté ovocné, po zakrojení se však ukazuje, že jsou bohužel suché, a - opět tuhé. Škoda, navzdory evidentní ruční výrobě nám zvolená receptura neučarovala. Brusinky jsou vpravdě mičurinovské (určitě ne z domácích hvozdů ) a trochu sušší, než bývá zvykem. Celkově se sice jedná o slušný český standard, ale k naší lítosti i o ne zcela využitý potenciál.

Malinko pošramocený dojem naštěstí – jako už v tolika případech -   napraví dezert: horká čokoládová bábovička chytře kombinovaná s višňovou omáčkou, navíc doprovozená velmi slušnou kávou za asistence pravé šlehačky, konvičky teplého mléka a sklenky vody (v poslední době ji dostáváme mnohem častěji než třeba před rokem, jen tak dál).

Za oběd jsme tentokrát zaplatily 639 korun, což je vzhledem k lokalitě a zkonzumovanému zcela adekvátní. Přestože nás Mistral úplně nesrazil na kolena, určitě se tam ještě vrátíme. Na rozdíl od Café Amandine, podniku, o němž jsme referovaly nedávno, totiž nic nepředstírá a místo na marketing vsadil na kvalitu. Takový byl aspoň náš dojem z letošní zimy.

Vzkaz hostům: Jako jasný klad podniku se jeví kultivované moderní prostředí, milá obsluha, povedené dezerty a nápoje i některé pokrmové kreace, třeba polévky. Vzhledem k lokalitě za velmi sympatickou cenu.

Vzkaz podniku: Například potenciál, který skýtá svíčková na smetaně, by se dal určitě využít lépe. A ještě, že už zima brzy skončí. Zaskočila nás nepříliš vysoká teplota interiéru, kterou ještě snižuje posezení u velkých oken (v zadní, teplejší a možná i útulnější místnosti se bohužel kouří).

Mistral Café

www.mistralcafe.cz
Valentinská 11/56, Praha 1 – Staré Město
tel.:222 317 737

Show comments
Comments:1

Comments

Czech Position values democratic discussion. Please respect the Terms of Service, which are intended to encourage correct and meaningful communications.

By entering your comment, you agree to these rules. We reserve the right to remove improper comments.

Thank you for your cooperation.

Skvělý podnik.

Opravdu doporučuji navštívit, skvělá kvalita za dobré ceny. Díky za zprostředkování.

Hide comments

Popular content