Šéfkuchař McDonaldu: Kdepak, nic nezdravého!

Ředitel kulinářské inovace známého fastfoodového řetězce se zastává Chicken McNuggets a odmítá převzít zodpovědnost za epidemii obezity.  

Podnikání a trhy
Petr Matějček | 14.06.2012

Vzpomínáte ještě na americkou komedii Děkujeme, že kouříte? Hlavní postava Nick Naylor je zaměstnancem velké tabákové společnosti a má v popisu práce velebit před veřejností a médii krásy kouření. Je v tom opravdu dobrý. Ostatně jak sám říká: „Michael Jordan hraje basketball, Charles Manson zabijí lidi. Já mluvím. Každý máme nějaký talent.“ Jedním z jeho hlavních argumentů je skutečnost, že cigarety jsou slabým odvarem proti cholesterolu, který je americkým zabijákem číslo jedna.

Nedávno se ke slovu přihlásil ředitel kulinářské inovace u amerického fastfoodového řetězce McDonald’s Daniel Coudreaut a zdá se, že u Naylora absolvoval rozsáhlé školení. Coudreaut tvrdí, že v nabídce řetězce neshledává nic, co by bylo nezdravé!

Daniel Coudreaut sice každý den ovlivňuje stravovací návyky více než 26 milionů Američanů (a můžeme domýšlet, že dalších desítek milionů obyvatel planety), přesto většina z nich nezná jeho jméno. Koncem května se s mužem, kterého noviny Chicago Tribune nazvaly nejvlivnějším šéfkuchařem Ameriky, k rozhovoru sešel ohijský Akron Beacon Journal. Promluvil s ním o tom, jakou roli hraje nadnárodní koncern v současné epidemii obezity, ale i o tom, co přesně obsahují kuřecí Chicken McNuggets.

Courdeaut pracuje pro fastfood řetězec, své vzdělání ale za pultem McDonald’s nezískal. Absolvoval tříletou prestižní kuchařskou akademii Culinary Institute of America a několik let vařil v dallaském hotelu Four Seasons a dalších gurmetských svatostáncích po celé Americe. Do společnosti McDonald’s nastoupil v roce 2004. Ve stejném roce slavil premiéru šokující dokumentární snímek Morgana Spurlocka Super Size Me. Spurlock v něm dokumentoval svůj fyzický úpadek poté, co se jeden měsíc stravoval pouze u McDonald’s. Trýznivá hamburgerová dieta ho dovedla k fyzické a citové proměně, která mnohé z nás donutila zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu.

Coudreaut ovšem nemá problém s tím své meníčko obhájit. Proč taky. Sebevědomě uvádí, že McDonald’s je korporace, jejímž primárním záměrem je vydělávat peníze. Nabídka reflektuje poptávku, kdyby se Big Macy neprodávaly, McDonald’s by je nenabízel. Ostatně v roce, kdy vyšel Spurlockův film, společnosti McDonald’s přibyl jen v Americe milion zákazníků. A to jsou přesně ti lidé, které prý Coudreaut poslouchá a jimž chce sloužit.

Když se ho američtí novináři zeptali, zda se cítí spoluodpovědný za epidemii obezity, jež sužuje Spojené státy americké, odpověděl, že cítí zodpovědnost především za své vlastní děti, jedenáctiletou dívku a sedmiletého chlapce. Snaží se správně nasměrovat jejich jídelní návyky a kontrolovat, co jedí. „Přesně sleduji, co se dostane do jejich úst!“

Coudreautovy děti prý jedí u tatínkova chlebodárce přibližně jednou týdně. Synek si zejména kvůli hračkám oblíbil dětský Happy Meal, který obsahuje i kuřecí Chicken McNuggets, jež podle některých kritiků mají s kuřecím masem tolik společného, co například klávesnice, na které právě píši tento článek.

Šéfkuchař Coudreaut však kontroverzní pochoutku zuby nehty brání. Prý se jedná o stejnou věc, již by američtí kulináři nazvaly „Forcemeat“, tedy jakousi pastu z libového masa. Navíc McDonald’s dnes už prý využívá výhradně bílé maso. „Krmím tím své děti,“ podotýká kuchař.

Coudreaut: „Obávám se, že kdybychom zítra zavřeli všechny pobočky McDonald’s v Americe, problém s obezitou by to nevyřešilo.“

Samozřejmě, že si i samotný Coudreaut čas od času, přesněji jednou týdně, rád pochutná na vlastních výrobcích. Ze všeho nejradši má Big Mac. Upozorňuje však, že se vždy snaží o to, aby jeho výživa byla vyvážená. Navíc podotýká, že průměrný americký zákazník jí u McDonald’s třikrát do měsíce. A nakonec soudí, že pokud chceme vypátrat původ obezity, měli bychom se soustředit spíše na těch zbylých 87 chodů. „Obávám se, že kdybychom zítra zavřeli všechny pobočky McDonald’s v Americe, problém s obezitou by to nevyřešilo.“

O moci spotřebitelů

Podle Coudreauta záleží především na správných volbách, vyváženosti a umírněnosti. Pravda, v nabídce McDonald’s je řada relativně zdravých alternativ – grilované kuřecí maso, jogurty, saláty, ovoce. Jenže objednat si tam jablko je asi stejně smysluplné, jako chodit si svou oblíbenou knihu číst do bordelu anebo jít s Charlesem Bukowskim na sklenku perlivé vody.

Coudreaut však argumentuje, že i hamburgery, hranolky a mléčné koktejly se dají integrovat do zdravého životního stylu. Jediné, co by si přál: aby jeho společnost dokázala pracovat svižněji. Tak například v Americe nedávno na jeho popud zavedli ovocné smoothies. Jenže než se tento dnes již velmi oblíbený produkt dostal do nabídky, trvalo to neuvěřitelné čtyři roky. Například smoothie z lesních plodů obsahuje ostružiny. Kdyby McDonald’s prodej svých ovocných nápojů zahájil dříve, znamenalo by to, že by společnost musela vykoupit víc než třetinu celé americké úrody ostružin. Gigantům inovace prostě trvá o něco déle než všem ostatním.

Zobrazit diskusi
Reakcí:9

Komentáře

ČESKÁ POZICE ctí demokratickou diskusi. Prosíme vás však o respektování pravidel diskuse (viz Podmínky užívání služeb), jejichž smyslem je přispět k její korektnosti a smysluplnosti.

Vložením příspěvku potvrzujete svůj souhlas s těmito pravidly. Příspěvky, které se z nich vymykají, budeme nuceni odstranit.

Děkujeme vám za pochopení.

Dobrý den.

Dovolte na vysvětlenou: tento text (jak vyplývá z úvodu) zachycuje některé myšlenky rozhovoru s panem Coudreautem v americkém médiu. Proto je zřetelně zařazen do naší rubriky Chrono, kde kromě drobnějších komentářů publikujeme též podobné postřehy a zajímavosti.

Zdraví Vás

Petr Bušta

Zavádějící

Dodnes jsem měl o České pozici jen dobré mínění, ale teď jsem zklamán.

Informace jako to, že se hranolky smaží v tuku jsou zavádějící. Nejsem si jist jak v USA, ale v Čr se používá palmový olej minimálně poslední dekádu.

 Co se týče Supersize me, jedná se o několika letého vegetariána, který se rozhodl, že bude měsíc jíst samé burgry a dávat si největší porce jaké budou nabídnuty (mne paní v řeznictví také nutí vždy o 2 nožičky párků více) a bude se místo dosavadního sportování pohybovat jako průměrný američan - a teď si představte českého vegetariána sportovce, jak bude chodit jen do hospody na rohu a zase domů a ke každému dennímu chodu si dá guláš/ knedlo-zelo nebo bůček, k tomu litr piva (ano i k snídani) a zakončí to utopencem. Dle mého názoru by pošel do 2 týdnů.

 To, že si člověk v McD nedá ovoce nebo salát je jasné. Není to ovocný ani salátový bar. Stejně tak si v pivnici nebudu žádat minerálku (mají ji, ale volba je na mně).

A návykovost? - systém rychlých a pomalých sacharidů. Nejsou zdaleka jediní.

 

Tak  v čem je problém?

Těžko říct, jestli práve palmový olej je plus...

Palmový olej obsahuje spíše nasycené mastné kyseliny, než žádoucí nenasycené. A existuje ještě jeden důvod, proč se výrobkům jež palmový olej obsahují vyhnout. Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především a Asi a Indonésii.  Do roku 2015 již budou všechny produkty prodávané v EU muset přiznat, zda obsahují palmový olej. Toto pravidlo pomůže přírodě i lidem, pokud však budou dostatečně informovaní a budou vědět, že palmovému oleji je třeba se vyhýbat. Zatím bohužel například i v obchodech se zdravou výživou značná část výrobků tento sporný materiál obsahuje. Lidem, kteří zde nakupují, obvykle záleží na svém zdraví i životním prostředí. Koupí výrobku s palmovým olejem pak bohužel poškozují oboje.

Co den, to zklamaný čtenář

Jestli to takhle půjde dál, tak to budou číst už jen editoři! Přitom článek vyznívá spíš dobře pro McD. Jen počkejte, až si toho všimnou ostatní. To bude zklamaných čtenářů, že nás platí mekáč. Nenarodil se člověk ten, aby vyhověl lidem všem.

Také nepřesné

Co se tuku týče, tak článek píše, že se hranolky smaží v řepkovém oleji, nikde tam není, že se smaží v hovězím tuku. Tak to bylo dříve, celosvětově (nepletu-li se) už dávno McDonald přešel na rostlinné oleje. 

 

Supersize me byla pitomost, dokumentární pornografie bez jakékoliv hodnoty. 

 

A problém není v McDonalds, ale v celkové kultuře stravování (nejen) v USA. Obecněji v kultuře okamžité spotřeby (nejen) jídla. Takže McDonalds jsou velkou součástí problému, ale rozhodně ne jeho příčinnou nebo problémem jediným.

ne tak úplně :)

tak samozřejmě. Chtěl jsem poukázat na to, že již dávno nejsme v gastro středověku a hovězí tuk je dávná minulost. To je jako kdyby se v článku o lokomotivách psalo, že se jezdilo na parní pohon a ejhle, 21. století a nejmodernější lokomotivy jezdí na elektřinu..Avšak dlouholetý předstupeň v podobě dieslových lokomotiv byl jaxi vynechán

Tak nějak

Souhlasím, že formulace v článku je zavádějící, ale z vaší reakce jsem si chvíli myslel, že jsem v článku něco přehlédl a znova jsem hledal, kde se tam všude o tuku píše. 

 

Ale jak jsem psal, je to spíš detail, celkově nemám pocit, že by Česká Pozice tímto článkem nějak porušila své zásady nebo někomu silně stranila. 

no..

Nemohu se zbavit dojmu, že článek je tendenční (jako 99% článku o McD) a opravdu by mne zajmaly zdroje pana autora

Dobrý den, mě ten článek

Dobrý den, mě ten článek tendenční nepřipadá, naopak je velmi zajímavý. Zaujal mě výrok pana jménem Ferran Adrià o mobilech a čerstvé rybě, na té myšlence pravdy něco je. Jinak McD jen využívá neřesti či přirozenosti lidí - lenost a obžérství :-). PS: Občas si též zajdu na hambáče, ale ke Kingovi, McD mi nechutná ;-).

Skrýt diskusi

Oblíbený obsah